2009-11-04 15:35:06• hírek • Tóth Klarissz

Narancssárga egészségbomba

A hideg őszi és téli esték egyik közkedvelt csemegéje a sütőtök. Felséges, illatos, sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre.

Sárga-narancssárga színe a legjobb bizonyíték arra, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag, a sütőtök magja pedig proteint valamint lecitint is tartalmaz.

Már csecsemőkorban érdemes megkedvelteti a gyermekekkel és étrendjükbe becsempészni, mivel segítésével kiválóan helyettesíthető a csokoládét vagy a különböző édességeket, ezáltal pedig hozzászoknak a természetes, édes ízvilághoz. A főzőtöktől eltérően jóval sokoldalúbban felhasználható, mivel kellemes íze és lágy húsa van. Fogyaszthatjuk sült változatban, nyersen saláták alapanyagaként pl. körtével, almával, birsalmával, paradicsommal, karalábéval. Tejjel összeturmixolva italként is ízletes, de levesként is nagy népszerűségnek örvend. Valóságos gasztronómiai különlegességet varázsolhatunk vendégeink elé, amennyiben - főleg szárnyas húsok mellé - a hagyományos krumplipüré helyett sütőtökpürét készítünk köretként. Természetesen a desszertek soráról ( sütőtökkrém, puding, muffin stb.) sem feledkezhetünk meg. További pozitívuma, hogy a sütőtök kiválóan társítható olyan fűszerekkel, mint a fokhagyma, a rozmaring, a curry, a szerecsendió vagy éppen a kapor.

A sütőtök magja valamint a sütőtökolaj rengeteg jótékony hatással rendelkezik: serkenti a veseműködést, szabályozza a koleszterint, tisztítja a vérereket, kiöli a bélférgeket stb. A legutóbbi kutatások pedig bebizonyították, hogy a sütőtökből készült ital hatásosnak bizonyult egyes daganatos megbetegedések kezelésekor. A sütőtök leve ugyanakkor a hatékony a megfázásos megbetegedésekre, serkenti a májműködést, a férfiaknak pedig védelmet nyújt a prosztatabetegségektől.


A sütötökből készült ital hatásosnak bizonyúlt egyes daganatos megbetegedések kezelésekor

A sütötökből készült ital hatásosnak bizonyúlt egyes daganatos megbetegedések kezelésekor


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: